> Početna > Novosti

Novosti

25.11.2014

Priopćenje sa 13. sjednice Općinskog vijeća

Općinsko vijeće Trnovca Bartolovečkog jednoglasno je na sjednici, održanoj u ponedjeljak, prihvatilo rebalans proračuna za 2014. godinu. Iako je rebalansom proračun i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani smanjen s prvotnih 13,5 na 11,8 milijuna kuna, odnosno za 1,6 milijuna, nije riječ o smanjenju prihoda već o činjenici da dobivene potpore s nacionalne odnosno županijske razine nisu proračunski evidentirane s obzirom da su direktno dodjeljene udrugama koje su korisnici općinskih poslovnih prostora.

Točnije, bespovratne potpore s razine Ministarstva gospodarstvo i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijeljene su NK Mladosti iz Šemovca, Udruzi veterana i branitelja Domovinskog rata iz Trnovca, STK „Drava“ iz Žabnika, a za objekte društvene domove u Šemovcu i Štefancu izravno Općini. Riječ je o potporama iz programa energetske učinkovitosti, odnosno ulaganja u obnovu objekata na području općine za koje se brinu spomenute udruge, koja su prvotno bila planirana u proračun, ali su kasnije uplaćene izravno udrugama. Dobra je vijest da su sredstva stigla u općinu i da su zahvaljujući njima obnovljeni objekti.

Rashodovna strana također ima izmjena, a vidljivo je da su ostvarene uštede na pojedinim stavkama. Neke od stavki bilježe rast rashoda,poput onih gdje je u pitanju povećano ulaganja u obrazovanje te povećanje rashoda s pozicije pomoći građanima, što je nažalost posljedica gospodarske situacije te činjenice da sve veći broj građana treba pomoć.

Rebalans proračuna tako je dobio jednoglasnu podršku, a ono što je bilo vidljivo i na posljednjoj sjednici je konstantno smanjenje manjka iz prethodnih godina. Tako će se manjak, koji je još iz prethodnih godina iznosio više od milijuna kuna, do kraja godine smanjiti na nešto više od 300 tisuća kuna, a u potpunosti bi se trebao „pokriti“ iduće proračunske godine.
Načelnik općine Zvonko Šamec kaže da je izuzetno zadovoljan realizacijom proračuna za ovu godinu koja je bila izuzetno teška i zahtjevna, ali je usprkos tome općina uspjela voditi uravnotežene financije. U prilog tome govori potpora ostalih stranka u Vijeću kada je u pitanju financijska politika koju provodi izvršna vlast u Općini. 

Od ostalih važnijih točaka Općinsko vijeće je donijelo odluku o osnivanju Vijeća za prevenciju te odluku o utvrđivanju popisa pravnih osoba od posebnog interesa za Općinu. Popis čine komunalne tvrtke Varkom i Čistoća te Slobodna zona. Vijeće je donijelo odluku o sufinanciranju nove ekonomske cijene Dječjeg vrtića „Zeko“ od prvog dana iduće godine tako da taj iznos je 55 posto od ukupne ekonomske cijene vrtića a što iznosi 724,50 kn mjesečno po djetetu. Inače, taj isti iznos općina sufinancira i za djecu u drugim vrtićima na području Varaždinske županije.

Vijećnicima su predstavljene i brojke koje se tiču nezaposlenosti na području Općine. Načelnik Šamec naglasio je da je od 343 nezaposlene osobe, nažalost, 157 starije od 50 godina. Međutim, ističe da se u suradnji s poduzetnicima s područja Općine uspjelo zaposliti određen dio osoba iz te grupacije nezaposlenih te je najavio da će se razgovori i aktivnosti za njihovo zapošljavanje nastaviti i ubuduće. 


GIS
Naše novine
Slobodna zona