PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

> Početna > O Općini

O Općini

Priča o Općini Trnovec Bartolovečki započela je 1993. godine novim teritorijalnim ustrojem Republike Hrvatske, kada su stanovnici naselja Trnovec, Bartolovec, Žabnik, Štefanec, Šemovec i Zamlaka, prepoznajući postojanje zajedničke povezanosti i interesa, osnovali Općinu Trnovec Bartolovečki. Time su sami mještani Općine po prvi puta u povijesti preuzeli odgovornost za vlastiti razvitak i razvoj zajednice i prostora na kojem žive.

Kroz sve ovo vrijeme, od osnivanja Općine do danas, zajedničkim djelovanjem lokalne vlasti i lokalnog stanovništva, uz pomoć brojnih  prijatelja Općine koji su prepoznali radišnost, poštenje i duh zajedništva, Općina se neprestano razvija.  DO tada, ruralna sredina, neprepoznatljiva bližem okruženju, a državnom da i ne govorimo, danas je prerasla u jednu od općina koja  ima najdinamičniji rast i razvoj u novoj Hrvatskoj državi u gotovo svim područjima i djelatnostima.

Općina Trnovec Bartolovečki danas je lokalna zajednica u kojoj je ugodno živjeti, u kojoj je ugodno raditi, u kojoj kontinuirano raste broj stanovnika i  koja je u okvirima nadležnosti, kojima se općina bavi, u potpunosti na tragu zadovoljavanja svakodnevnih potreba stanovništva. Općina brine za sve svoje mještane,  od onih najmlađih do onih u trećoj životnoj dobi.

Cilj i težnja svakog onoga kome je Općina „na srcu“ je stvaranje Općine Trnovec Bartolovečki kao mjesta ugodnog za življenje, rad, stvaralaštvo te zadovoljavanje svakodnevnih drugih životnih potreba. Povijest


Trnovec se, prema dokumentima nađenim u Državnom arhivu u Varaždinu, prvi put spominje 1471. godine u listini koja regulira posjede zagrebačkog i čazmanskog kaptola. Tarnowc, Tarnovec, Tarnowec i još neki nazivi se spominju u raznim listinama. Posjed Trnovec je kroz povijest mijenjao svoje vlasnike. 

Vlasnici su bili Zagrebački kaptol, hrvatski kraljevi i veliki varaždinski župani. Posljednji vlasnik bio je veliki varaždinski župan grof Erdödy. 

Općina Trnovec Bartolovečki osnovana je kao zasebna teritorijalna jedinica i jedinica lokalne samouprave 1992. godine, u skladu sa Zakonom o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. 

GIS
Naše novine
Slobodna zona
go-to-the-top